duminică, 27 februarie 2011

1 Petru 1:1-2 Extraterestri printre noi (partea 2)

Suntem inca in predica numita Extraterestri printre noi ajunsi la partea a 2-a.
Am vorbit pana acum despre identitatea lui Petru si modul in care si-o face el cunoscuta cititorilor epistolei.
Petru, dupa ce se prezinta, face cunoscuta identitatea celor pe care ii avea in gand si in inima atunci cand a scris epistola (o sa vedem la vremea potrivita, daca ne ajuta Domnul sa ajungem pana acolo, mana cui a scris-o; sau sa cititi dvs toata epistola si sa vedeti.).
El spune "catre alesii care traiesc ca straini, imprastiati..."

Un lucru pe care il invatam in dimineata asta este ca pe langa a-ti cunoaste identitatea pe care o ai tu personal, trebuie sa stii identitatea celor din jur. Adica sa stii cu cine stai de vorba, cu cine esti prieten, coleg, cu cine muncesti, te aliezi, votezi, etc. De aceea atunci cand intalnim pe cineva pt prima data obisnuim sa facem cunostiinta,sa ne dezvaluim identitatea.

Acum trebuie sa clarific un lucru: identitatea nu are de-a face doar cu numele pe care il purtam, nu? Am vazut asta data trecuta: are de-a face cu chemarea si destinul pe care il ai de la Domnul cat si cu Cel care ti-a dat identitatea. Adica, numele tau, meseria si apartenenta fizica la o familie...fiul sau fiica lui CUTARE.

Lucrul principal in ce priveste identitatea il reprezinta APARTENENTA; si tocmai despre aceasta o sa vorbim in aceasta dimineata.

Ca sa intelegem mai bine ceea ce Petru vrea sa spuna in primele 2 versete, dati-mi voie sa rearanjez modul in care Cornilescu a pus frazele:
"Petru, apostol al lui Isus Cristos, catre alesii dupa stiinta mai dinainte a lui Dumnezeu Tatal, prin sfintirea lucrata de Duhul, spre ascultarea si stropirea cu sangele lui Isus Cristos, care traiesc ca straini , imprastiati prin Pont, Galatia,Capadocia, Asia si Bitinia: Harul si pacea sa va fie inmultinte!".

Astfel vreau sa las textul sa ne ofere punctele principale.

1. Initiatorul Apartenentei noastre este Tatal. (dupa stiinta mai dinainte a lui Dumnezeu)

2. Instrumentul Apartenentei noastre este Duhul Sfant(prin sfintirea lucrata de Duhul)

3. Telul Apartenentei noastre este Isus Isus Cristos (spre ascultarea si stropirea cu sangele lui Isus )

Petru spune clar ca am fost alesi. Vreau sa explic ceea ce nu inseamna a fi ales. Dumnezeu nu s-a uitat pe pamant, a vazut creatia Sa si a ales la intamplare pe cei pe care avea sa-i mantuiasca. Nici nu a dat cu zarul, sau in ordinea in care ne-am nascut, sau dupa ziua de nastere daca a picat numarul tau ca la loterie, esti suficient de norocos sa fi mantuit, daca nu..sporul tau. :)) te asteapta iazul de foc, plansul si scrasnirea dintilor, adica un chin vesnic.
Nu, Petru spune ca am fost alesi "dupa cunostiinta mai dinainte a lui Dumnezeu Tatal" Dumnezeu in infinita lui intelepciune cunoaste toate lucrurile de la inceput pana la sfarsit. Stie ca sunt aceia care din vointa lor proprie vor accepta jertfa Fiului Sau ca un substitut pt viata lor. Dumnezeu a stiu de la inceput daca vei accepta sau respinge invitatia Lui de a fi adoptat in familia Sa. Niciodata nu a vrut ca cineva sa respinga mantuirea Lui. In 1 Tim. ne spune El doreste ca toti oamenii sa ajunga sa-L cunoasca pe Fiul Sau si sa vina la cunostiinta adevarului.
Cred ca e mai bine sa o spun in felul urmator: El nu a ales cine sa fie mantuit si cine sa fie condamnat. Dar a ales instrumentul mantuirii - stiind ca vor fi unii care il vor accepta si altii care il vor respinge.
Imainati-va doar: la inceputul timpului cand Dumnezeu a creat acest pamant si tot ceea ce locuieste pe el, a fost constient ca omul, coroana creatiei, in cele din urma se va razvrati impotriva Lui; stia ca o sa intrerupem partasia cu El...chiar si in ciuda faptului ca pacatuim Dumnezeu a ales sa ne creeze. A hotarat mai dinainte (nu a fost o solutie de moment) ca intr-o zi Il va trimite pe Fiul Sau sa traiasca impreuna cu noi, sa ne invete si sa moara pt noi.
A ales aceasta metoda de ispasire pt ca noi din dorinta proprie sa alegem sa-L iubim. Avem exemplul din pilda celor poftiti la cina..in care toti au fost invitati (mai intai poporul evreu, care l-au respins, apoi neamurile) dar doar cei care ii accepta invitatie sunt cu adevarati copiii Lui.
Nu suntem din aceasta lume in primul rand pt ca am fost ales de Tatal si in al doilea rand pt ca am acceptat invitatia lui Dumnezeu si am fost curatiti prin sangele Fiului lui Dumnezeu.

Singurul mod prin care poti face parte din alesii lui Dumnezeu este acela de a fi stropit cu sangele Mielului.

Cuvantul tradus "straini" parapidemos in greaca inseamna unul care vine dintr-o tara straina intr-un oras sau regiune si vrea sa se stabileasca acolo alaturi de bastinasi. Descrie o persoana care calatoreste sau locuieste temporar intr-o tara straina.
Cuvantul este folosit doar de 3 ori in NT, 2 dati il gasim in Petru 2:11-12. De ce ii numeste Petru pe acesti crestini straini? Pt ca e la fel ca un om care merge in Spania, Italia, America desi s-a nascut in Romania. Lumea asta nu e tara noastra, suntem doar in trecere. Pavel spune in Fil 3:20 "cetatenia noastra este in ceruri". Nu conteaza unde locuim pe acest pamant, suntem straini pt ca casa noastra e Cerul. De aceea spune Domnul Isus despre cei care Il urmeaza ca sunt in lumea aceasta dar nu fac parte din ea. Evrei 11:8-10. Pt ca patriahii au marturisit ca sunt straini, au trait vieti modelate de aceasta perspectiva. Le-au modelat atitudinile, valorile, pioritatile si stilul de viata. Coloseni 3:2 ganditi-va la lucrurile de sus..

Petru isi numeste cititorii straini pt a le introduce in minte acest concept. Nu este doar o expresie, ci un concept, un stil de viata cu anumite principii, reguli. Strainii locuiesc impreuna cu un popor la care nu apartin. Cand a scris epistola nu s-a referit la oamenii care traiau intr-o tara straina, ci unor oameni care nu apartin acestui pamant. Destinatarii erau rezidenti in locurile amintite dar diferenta este ca adevarata lor cetatenie este intr-o alta lume, si de aceea in sensul adevarat al cuvantului sunt extraterestri.
Sunt 2 motive principale pt care nu trebuie sa ne conformam lumii si principiilor ei.

1. Lumescul inseamna Adulter spiritual.
Iacov 4:4
Noi suntem logoditi cu Domnul, El si caile Lui trebuie sa fie placerea noastra. Trebuie sa-L iubim cu tot ce suntem, si sa-I fim placuti in toate lucrurile.Lumea si caile ei sunt opuse lui Dumnezeu. Sa cochetezi cu lumea sa imbratisezi lumea sau sa cauti sa fi imbratisat de lume inseamna adulter spiritual, sau mai pe intelesul tuturor curvie spirituala.
1 Ioan 2:15-16 spune sa nu iubim lumea nici lucrurile din lume...

2. Lumescul sugruma spiritualitatea/cerescul din noi.

Un motiv pt care unii oameni nu cresc spiritual si nu au roade, este pt ca inca mai sunt prea atasati de lume si caile ei. Daca dam tot ce avem mai bun din noi pt a ne satisface poftele lumesti vor ramanea faramituri pt a ne satisface nevoile spirituale. Ne slabeste sufletele daca mancam doar faramituri de inchinare, faramituri de rugaciune faramituri de Cuant de partasie..nu vom progresa niciodata.
Trebuie sa fim exemple spirituale pt cei din lume. Sa fim o lumina pt a le arata calea. Dar daca gandim cum gandesc ei, vbim cum vbesc ei, urmarim ceea ce urmaresc ei, cautam in viata ceea ce cauta si ei, cheltuim cum cheltuiec ei, ne comportam la fel ca ei...cum le putem fi de folos?Cum sa ne foloseasca Dumnezeu?

Niciun comentariu: