vineri, 25 februarie 2011



1 Petru 1:1-2
Extraterestri printre noi (partea1)
Citeam saptamana aceasta un articol pe internet despre un raport conform caruia se spunea ca sunt etraterestri printre noi. Unul dintre martori spune in articol ca s-ar putea sa fie sute de mii care traiesc doar aici in Romania. Conform statisticilor oficiale numarul se poate ridica in jur de 1 milion. A spus, si citez "sunt peste tot. S-ar putea sa fie chiar dintre vecinii tai, poate lucreaza impreuna cu tine sau merg la aceeasi scoala ca si fiinte umane. De cele mai multe ori nu pot fi deosebiti de ceilalti oameni, dar in unele cazuri iti dai seama imediat." Articolul a continuat cu relatarile oficiale despre intalnirile cu extraterestri. Un om a zis "Credem ca locuiesc pe pamant de cateva mii de ani. Au fost cateva incercari in trecut de a-i elimina, dar nu s-a putut. Se pare ca se inmultesc. Cred ca misiunea lor e de a ne depasi numeric si in cele din urma sa stapaneasca pamantul." O alta persoana a incercat sa descrie un extraterestru: arata si se imbraca ca si un om obisnuit, trebuie sa fi foarte atent sa iti dai seama cine sunt. Au trupuri si de barbati si de femei, fac parte din orice rasa.Tot ce pot spune e ca trebuie sa te pazesti. Sunt pe urmele tale. Niciodata nu poti sti cand vei intalni unul dintre acesti extraterestri: la munca, pe strada, in magazin..pot sta chiar linga tine in autobuz"
Nu stiu ce credeti voi, dar mie mi se pare foarte interesant articolul. Stiti de ce? Pt ca eu cred ca este adevarat. Cred ca traiesc extraterestii printre noi. Cred ca planeta asta a fost invadata. De fapt cred ca sunt unii chiar printre noi aici. De fapt daca n-ar fi asa as fi dezamagit.
Inainte sa credeti ca pastorul o luat-o razna, deschideti cu mine in 1 Petru 1:1-2. Incepand din dimineata aceasta pt urmatoarele luni o sa stam in 1 Petru urmand sa incepem o noua serie. Nu promit ca o sa terminam toata epistola, dar o sa mergem atat de mult cat Domnul o sa ne calauzeasca. Amin?
1. Cunoasterea identitatii te pastreaza smerit (Petru)
Ne este cunoascut ca numele lui Petru de fapt nu a fost asa dintotdeauna. A fost un nume dat de Isus dupa prima lor intalnire (Ioan 1:40-42). Observati ca Petru nu pretinde a avea o superioritate fata de ceilalti apostoli, nu pretinde sa fie cel mai mare dintre ei. El se prezinta simplu "apostol al lui Isus Cristos". Sunt sigur ca se simte jenat si nu-i convine ca unii l-au numit primul papa. Apostol inseamna "trimis imputernicit cu o misiune" El spune prin asta ca e doar unul dintre cei pe care Domnul i-a trimis sa descopere voia Lui, ca si unu care era asa cum Isus l-a descris "un pescar de oameni".
Petru ne invata aici un lucru important. Trebuie sa ne cunoastem identitatea. El nu se mai referea la el isusi ca fiind Simon fiul lui Iona. Acum, Simon inseamna "a auzit" si Petru "piatra, stanca" . Daca ar fi sa aleg eu un nume cred ca l-as alege pe al doilea. Nu pt ca e mai frumos, dar din cauza ca insusi Domnul i l-a dat. El are acest obicei de a schimba numele oamenilor, inca din cele mai vechi timpuri..Avram-Avraam, Sarai- Sara, Iacob- Israel, si lista poate continua..dar, trebuie sa realizam ca numele are de-a face cu identitatea. Iar daca iti schimbi numele ai o identitate noua. Dumnezeu ne schimba numele, ne da o noua identitate nu doar pe buletin ci in interior. Lasam trecutul in urma pasind intr-o noua viata. Petru a facut asta, dintr-un pescar obisnuit a devenit pescar de oameni, la o singura predica de-a lui s-au pocait 3000 de oameni. Nu e nici o minune in asta, daca e sa-l compari cu Bonke 1 mil 800 de mii. Diferenta e ca acestia erau evrei (fie din nastere, fie convertiti).Habar n-avem ce inseamna impietrirea poporului evreu pt timpul asta pe care noi il numim harul neamurilor. N-am auzit inca sa se pocaiasca 3000 de evrei la o predica in zilele noastre. Cu adevarat Petru era un pescar de oameni. Si-a insusit identitatea pe care Domnul Isus i-a dat-o.
Imi aduc aminte dupa ce m-am casatorit, m-am dus la posta sau undeva unde mi s-a cerut numele sotiei. Asa fara sa ma gandesc am spus "Hiriza Diana" desi pe ea o chema deja Moldovan. Nu ajunge sa stii ca ai o alta identitate, trebuie sa ti-o asumi, sa nu mai vorbesc ca trebuie sa traiesti in conformitate cu ea.
Atata timp cat iti cunosti identitatea iti cunosti si lungul nasului ca sa zic asa. Adica stii ce poti sa faci ce nu poti, ce iti este permis si ce nu. Nu o sa incerci sa fi altcineva sau sa pretinzi a fi altcineva. Pur si simplu te multumesti cu ceea ce esti. Petru a spus simplu, apostol al lui Isus Cristos.
De aici remarcam ca identitatea nu are de-a face cu pozitia sau functia pe care o are cineva. Identitatea nu are de-a face cu statura sociala, educatie, bogatie, relatii..ci are de-a face cu ceea ce spune El despre tine. Oamenii pot sa spuna ca esti cutare sau cutare, dar ceea ce e important e ce zice El. Petru stia pe cine slujeste, nu era doar un apostol, adica un trimis oarecare, ci era trimisul lui Dumnezeu sa vesteasca si sa marturiseasca Evanghelia celui in numele caruia se va pleca orice genunchi al celor din ceruri, de pe pamant si de sub pamant.
2. Cunoasterea identitatii trezeste uriasul din tine (apostol)
Se intampla un lucru interesant cu privire la identitatea pe care ne-o da Dumnezeu. E ca si cum inauntru nostru ar fi alta persoana care locuieste acolo si doarme. Pe putini oameni i- am vazut sa umble in identitatea pe care o au din partea Domnului.
Pe Petru unii care se credeau destepti l-au facut idiot si agramat...cine se mai crede si asta sa ne dea noua invatatura, tocmai noua domnule care stim Tora din scoarta in scoarta, care suntem toba de scripturi, vine si asta sa ne spuna noua ce tre sa facem..si ca noi l-am omorat pe Mesia pe care Il asteptam de mii de ani..phui. Habar n-aveau ca Petru avea o identitate noua, ca nu mai era acel Simon pescarul fara scoala prea multa, ci era unul carea studiat nu la scoala lui Gamaliel, ci alui Mesia, a stat 3 ani jumate cu Mesia la masa, a ascultat invataturile Lui, a fost umplut cu ceea ce acesti destepti nici nu concepeau vreodata - Duhul Sfant al lui Dumnezeu. Ca el era acela a carui umbra vindeca bolnavii, ca era singurul om din istorie in viata si probabil din toate timpurile care a umblat pe apa, ca el urma sa le spuna celor care aveau sa il rastigneasca "nu sunt vrednic sa mor ca Domnul meu, pe mine puneti-ma cu capul in jos". Era Petru stalpul central al bisericii lui Cristos din primul secol.
Si totusi el nu spune nimic din toate acestea, doar "Petru, apostol..." Nu cauta sa i se spuna rabi pe strada, sau uite-l pe cel care a umblat pe ape, sau fratele pastor doctor Petru. Stiti titlurile astea imi amintesc de doamna Elena Ceausescu care avea si ea cateva clase de studii dar cand era prezentata i se spunea Tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu”, la care se adăuga deseori „savantă de renume mondial”. Uriasa inafara dar pitica in interior. Imi aduc aminte de cineva care era la fel...Goliat. Dar tot acolo daca va aduceti aminte de o predica cu mult timp in urma era si un pitic dar urias in interior..David.
Cunoscandu-ti identitatea trezesti uriasul din tine. Simon era intr-adevar Petru dupa noua lui identitate, dar mai important decat ca il chema Petru a fost ca era apostol. Pentru ca are de-a face cu chemarea pe care o avea. Putea sa il cheme oricum, important era ca umbla in chemarea Domnului. Era el Petru dar asta nu-l facea urias. Apostol e ceea ce il face urias pe Petru. Era Petru si in curtea templului cand s-a lepadat de Domnul in fata unei slujnice..si nu era urias. A incercat sa fie cat mai pitic sa nu fie vazut. Dar lucrurile stau cu totul altfel dupa cateva saptamani cand se ridica in fata tuturor si Il marturiseste pe Cel de care nu cu mult timp in urma s-a lepadat. Intre timp Petru a devenit apostol, adica un trimis imputernicit al lui Cristos care sa spuna lumii intregi depre El si cum pot ajunge oamenii la mantuire.
Dumnezeu trezeste uriasul din Petru prin umplerea cu Duhul Sfant. In fiecare dintre noi doarme un urias care asteapta sa fie trezit:apostol, profet, evanghelist, pastor, invatator...
Dar interesant e ca acest urias nu se trezeste singur...poti sa incerci cat vrei sa-l trezesti, prin orice mijloc, nu o sa reusesti...de ce? pt ca raspunde doar la vocea Domnului. Petru nu putea sa fie apostol oricat ar fi vrut el..nu exista scoala pt asa ceva, desi se pare ca in zilele noastre s-au infiintat si scoli de genu asta: scoli de apostoli, scoli de profeti, scoli de pastori, de profesori, de doctori in teologie...nu ceea ce spun oamenii despre tine trezeste uriasul din tine, ci ceea ce spune Domnul. Si despre Petru Domnul a spus :APOSTOL. si s-a trezit, si a fost un Petru cu totul nou pe care lumea nu l-a mai vazut pana atunci si nici nu o sa mai vada, pt ca unu singur a fost Petru apostol.
3. Cunoasterea identitatii te ajuta sa slujesti (Isus Cristos)
Exista o diferenta in modul in care Petru isi incepe epistola aceasta fata de ce-a de-a 2a. Daca ne uitam in a 2a spune "Simon Petru, rob si apostol al lui Isus Cristos". V-am spus la inceput ca Petru nu foloseste pt identitatea lui numele vechi -Simon. Ei bine aici apare..dar cu o completare daca vreti. Intr-adevar spune Simon Petru dar adauga rob si apostol. Nu doar apostol. De ce? Pt ca Simon se refera la rob si Petru la apostol. Simon are de-a face cu rob, adica identitatea veche si Petru are de-a face cu apostol, adica identitatea noua. Toti in identitatea noastra veche am fost robi pacatului dar El ne-a dat o noua identitate..suntem robi dar in cu totul alta dimensiunea a cuvantului.
Atunci cand iti cunosti identitatea te ajuta sa ramai smerit, sa trezeasca uriasul din tine dar asa cum am spus te ajuta si sa slujesti pe cine trebuie. Chiar daca esti rob dar ai un nou stapan. Petru a fost de fata cand Domnul a zis "Nimeni nu poate sluji la 2 stapani, caci ori va iubi pe unul si va uri pe celalalt, nu puteti sluji si lui Dumnezeu si lui Mamona."
In lumea asta oamenii slujesc pe altii din interes propriu, pana la urma se slujesc pe ei insisi. Trec de la o biserica la alta ca acolo le e mai bine, dintr-un partid in altul ca au mai multe beneficii, de la un patron la altul ca sunt platiti mai bine, de la o scoala la alta ca diploma e recunoscuta in mai multe tari. Dar atunci cand iti cunosti identitatea pe care ti-a dat-o Dumnezeu nu vei vrea sa slujesti nimanui altcuiva decat celui care te-a facut o faptura noua.
Observati ca din aceste 3 puncte nimic nu are de-a face cu Simon? Petru e numele pe care Isus i l-a dat, apostol l-a facut Isus si nu e el propriul lui stapan, ci ii apartine lui Cristos. Ilie era de asemenea un om care stia pe cine slujeste "viu este Domnul al carui slujitor sunt.."1 Imp 18:15.Nu ai cum sa-L slujesti pe Domnul daca nu-ti cunosti identitatea si te indoiesti de chemarea pe care o ai.
E cineva in aici care are nevoie sa paseasca in identitatea pe care o are?
E vre-un urias care doarme si trebuie sa fie trezit?
E cineva care trebuie sa realizeze ca Il slujeste pe Domnul?

Niciun comentariu: